Hyväntekeväisyys

Hyväntekeväisyys

Piikkiö Rotaryklubien hyväntekeväisyydessä suurin kansainvälinen avustuskohde on ollut PolioPlus-projekti. Maailmanlaajuisesti rotarit ovat keränneet yli miljardi dollaria poliorokotuksiin. Rokotusten avulla polio on lähes saatu hävitettyä maailmasta. Ainoastaan kahdessa maassa maailmassa on poliota enää jäljellä ja näiden maiden osalta työ jatkuu.


Piikkiön Rotaryklubi on vuosien aikana lahjoittanut PolioPlus työhön yli 10.000 euroa. Hyväntekeväisyystoimintaa on rahoitettu järjestämällä hyväntekeväisyyskonsertti Piikkiön kirkossa itsenäisyyspäivänä jo useita kertoja. Klubi on myös osallistunut Piikkiö Päivä järjestelyihin ja myynyt erilaisia tuotteita. Olemme esimerkiksi valmistaneet Piikkiön pisimmän voileivän ja täytekakun.

Merkittävä osa hyväntekeväisyysvaroista on saatu myymällä kunniaveli Kauko Vainikaisen kirjoittamia kirjoja: Monttalai lysti – Piänt hauska Piikkiöst ja Pakinoi Piikkiöst. Vainikainen on laatinut myös Piikkiöstä aikoinaan myyntihitti lautapelin.

Paikallinen hyväntekeväisyys

Paikallisesti Piikkiössä hyväntekeväisyystyön kohteena ovat olleet Piikkiön nuoret. Klubin alusta asti vaihto-oppilaita on lähetetty maailmalle ja vastavuoroisesti otettu tänne vieraiksi koteihin.
Alkuvuosina vuoteen 1999 asti vaihto-oppilaat olivat ns. vuosivaihtareita. Yksi piikkiöläinen nuori oli lukuvuoden ulkomailla, usein USA:ssa, ja toinen nuori oli vastaavasti Suomessa lukuvuoden. Kokonaisen lukuvuoden järjestelyt olivat raskaat ja vaihdoimme kesävaihtoon.

Vuosittain yksi tai kaksi nuorta on kuukauden kesälomastaan ulkomaisessa perheessä, jossa on saman ikäinen nuori. Tämän perheen nuori tulee taas vastaavasti tänne Piikkiöön kuukaudeksi. Tämä malli antaa nuorelle kokemusten lisäksi hyvän uuden kaverin. Suurin ilo on nähdä näiden nuorten innostus, kun he klubissa käyvät kertomassa kokemuksistaan niin ulkomailla ja vastaavasti me saamme kuulla ulkomaisen nuoren kokemuksia maastamme.

Kohderyhmänä Piikkiössä ovat syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Heitä on tuettu ostamalla nuorisotyöhön harrastusvälineitä, isoimpana trialmoottoripyörä taitoharjoittelua varten.
Paikalliselta ratsastustallilta on ostettu ratsastustunteja niin tavalliseen ratsastukseen kuin terapiaratsastukseenkin. Nuoria varten on järjestetty seurakunnan kanssa yhdessä musiikkipajoja, joihin pääsee varallisuudesta riippumatta. Myös yksittäisiä nuoria on tuettu, kun innostusta olisi harrastukseen mutta taloudellinen mahdollisuus puuttuu.

Vanhat äijät katselivat Rotarien järjestämää nuorisotapahtumaa, jonka rullaluistelu- ja lautailunäytös herätti ajatuksia:
”Sul sopeis toi lautailu hyvi ku on jo erellytyks”
”Kui ni?”
”Siin näkyy oleva semmone ett housut on niinku puoltankos”
(Vainikainen, K. Monttalai Lysti – Piänt hauska Piikkiöst 1 s 86 1998)

Piikkiön Rotaryclub